Кондиционеры Daikin
О компании Новости Оборудование Daikin Контакт
ИНФОРМАЦИЯ ДЛЯ ПОКУПАТЕЛЯ
ПРАЙС-ЛИСТЫ
НАШИ ДИЛЕРЫ
О компании Daikin
Подбор кондиционера Daikin

Мировые новости

Мировые новости
Новости от Daikin
Новости компании
Это интересно

Ідеальний клімат у супермаркетах – синергія кліматичних та холодильних рішень

Витрати на охолодження та кондиціювання повітря є одними з найбільших операційних витрат, з якими стикаються супермаркети. Причини? Люди генерують тепло. Холодильна машина генерує холод.


Вологість створює вільгу. І в супермаркетах, системи вентиляції та кондиціювання постійно намагаються підтримувати оптимальну температуру та вологість для людей, обладнання та продуктів. Завдяки належному управлінню та плануванню, оператори супермаркетів можуть збалансувати ці фактори з метою координації та гармонізації роботи кліматичних та холодильних систем.


Битва між кліматизацією та охолодженням


У більшості будинків, місія кліматичної системи полягає у підтримці комфортної температури в приміщенні для користувачів, або людей в загальному сенсі. Однак кліматичні системи стикаються з унікальними проблемами у супермаркетах – охолоджувачі, холодильні вітрини, морозильні камери та інше обладнання, особливо те, що не має дверей, наповнюють приміщення прохолодним та сухим повітрям. Ізольоване холодне повітря цілорічно напружує кліматичну систему, оскільки вони мають підсилити опалення взимку, споживаючи більше енергії та створюючи неприємні холодні плями, навіть влітку. Таким чином, холодильне обладнання змінює навантаження на кліматичні системи, більшість з яких не призначені для його обробки.


Двері або заміна відкритих шаф та вітрин можуть зменшити як навантаження, так і витрати на енергію. Водночас, встановлення дверей створює іншу проблему: вони часто затуманені, що змушує покупців їх відкривати, щоб побачити вміст шафи, що власне знищує всю концепцію встановлення дверей. Туман та мороз виникають підчас зіткнення вологих погодних умов, парких відвідувачів та прохолодного повітря.


Туманна ситуація


Затуманення дверей – симптом дуже складної проблеми: підтримка відносної вологості RH в приміщенні на належному відсотковому рівні. Якщо вологість надто висока, дверей затуманюються і теплообмінники вкриваються кригою, перевантажуючи таким чином обладнання. У випадку подальшого підвищення вологості, вода може конденсуватися на підлогах, стінах та навіть на упаковці сухих продуктів, але якщо відносна вологість RH занадто низька, надмірно сухе повітря може скоротити термін зберігання свіжих продуктів або зіпсувати їх.


Вологість, відносна


Майже вся вологість всередині приміщень магазинів надходить від вологого зовнішнього повітря, в той час як функція кліматичної системи полягає у зниженні цієї вологості до помірковано сухого 45%-го показника RH, але це не легко.


Найпростіший спосіб – надлишково охолодити вхідне зовнішнє повітря, оскільки після охолодження, його вологість падає, що водночас призводить до підвищення споживання енергії двома шляхами – через збільшення холодильного навантаження на кліматичну систему та охолодження всього магазину. Отже, повітря спочатку треба підігрівати до потрапляння в приміщення, що також означає додаткові енергетичні витрати.


Інший варіант – застосування зневоджувального, або висушувального, модулю в кліматичній системі для видалення вільгі. Ці системи є ефективними та надійними, але вони потребують багато енергії, особливо для великих приміщень, таких як супермаркети.


Альтернативи збору тепла


Компресори холодильного обладнання генерують велику кількість тепла через стиснення холодоагентів. Надмірне тепло, як правило, викидається за межі будівлі, втрачаючи тим самим джерело безкоштовного тепла. Сучасні технічні рішення утилізують, обробляють і змішують це гаряче повітря для створення оптимальної температури та відносної вологості RH в приміщенні – за значно нижчих загальних витратах.


Високотехнологічні системи збирають надлишкове гаряче повітря різними способами. Деякі використовують гаряче відпрацьоване повітря замість нагрівача кліматичної системи для повторного нагрівання надлишково охолодженого, висушеного повітря, та знижають таким чином витрати на повторне нагрівання.


Інші рішення застосовують теплообмінники для переробки відпрацьованого гарячого повітря для обігріву супермаркету під час холодної погоди. ‘Одноходові’ системи надмірно охолоджують певний об'єм вологого зовнішнього повітря для його осушення з подальшим змішанням його з неохолодженим повітрям з метою створення потрібного міксу температури та відносної вологості RH.


В деяких випадках використовується також два охолоджувальні теплообмінники, один для охолодження гарячого повітря коли воно викидається назовні для подальшого змішання з зовнішнім повітрям з метою досягнення оптимальної температури та відносної вологості RH. Вхідне повітря потребує небагато підігріву або охолодження, коли воно досягає другого теплообмінника, що значно знижує навантаження на кліматичну систему.


Замість додаткового навантаження на кліматичну систему, холодильне обладнання фактично може допомогти його зниженню, а також зниженню витрат та створенню ідеального клімату для гостей супермаркету, його працівників та керівництву.


Джерело: www.emerson.com

Переклад: Компанія ЛІКОНД



Добавить материал в избранное

Отправить ссылку по E-mail

Версия для печати

   

 

 
Copyright © 2001-2018, Компания «ЛИКОНД», дистрибьютор DAIKIN в Украине.
Тел: +380 44 238-61-21
Сплит-системы Daikin, Чиллеры Daikin, Системы VRV, Daikin Emura, Мульти-системы Daikin, Фанкойлы Daikin, Тепловой насос Altherma, Очистители воздуха Daikin
При любом использовании материалов с сайта с пометкой
«Перевод: компания ЛИКОНД» гиперсcылка (hyperlink) на Leacond.com.ua обязательна.
Компания ООО Ликонд не несет какой-либо ответственности за прямые или косвенные убытки, понимаемые в самом широком смысле, вытекающие из прямого или косвенного использования и или трактовки материалов, представленных на данном сайте, а также неточностей перевода.
Технические параметры оборудования, представленного на сайте приведены только для справочных целей и могут быть изменены без предварительного уведомления.