Кліматичні системи застосовуються не тільки для забезпечення будівель відповідним рівнем комфорту, що є невід’ємною вимогою у більшості проектів, але й також в багатьох різних промислових галузях як частина виробничого процесу – від хімічного сектора до харчових продуктів та напоїв – забезпечуючи промисловий об’єкт охолодженням або опаленням, необхідним для конкретного промислового процесу.
Таким чином, фармацевтичні та хімічні промислові підприємства, нафтопереробні, лікеро-горілчані заводи та багато схожих промислових об’єктів потребують кондиціонерні системи для забезпечення охолодження з великою точністю.
Це говорить про те, наскільки важливі кондиціонерні системи для таких об’єктів, оскільки продукція виготовляються за допомогою технологічних процесів, що вимагають суворого контролю температури з метою забезпечення оптимальної роботи самого процесу та якості продукції.
Крім того, надійність кондиціонерної системи, як правило, є аспектом, який необхідно враховувати, оскільки аварії та простої обладнання можуть вплинути на продуктивність виробництва та роботу промислового процесу.
Отже, на таких об’єктах кондиціонерні системи відіграють важливу роль, оскільки кожне із виробничих підприємств має переконатися, що його (підприємства) кінцева продукція відповідає стандартам, які очікує ринок. З цієї причини ми вважаємо, що існують аспекти, які важливо враховувати на етапі проектування системи для технологічного охолодження в промислових умовах.
У цьому матеріалі ми беремо за приклад невеликий молочний завод, оскільки вважаємо доречним подивитися, що необхідно для підприємств, які не обов’язково великі за розміром, але все ж виробляють продукцію для відомих брендів (ті, що знаходяться в дистрибуційному ланцюжку, наприклад), які вимагають відповідності високим стандартам якості та продуктивності.
Молочні заводи як виробничі підприємства можуть бути дуже складними для кондиціонерних систем через складність промислового процесу, незважаючи на розмір заводу. Взявши для прикладу молочний продукт, ми знаємо, що продукт потрібно зберігати за низької температури перед пастеризацією, а потім знову охолоджувати після пастеризації.
У першому випадку молоко необхідно зберігати за постійної температури від 10°C до 6°C (точні температурні вимоги залежать від дотримання нормативних стандартів) одразу після надоїв, оскільки бактерії в молоці починають розмножуватися майже миттєво, і лише зберігання за умов низької температури може сповільнити цей процес та зберегти якість молока, що надзвичайно важливо, адже це забезпечує довший термін зберігання молока та його переробку в продукт вищої якості, ніж сире молоко з високим вмістом бактерій.
Інша важлива частина процесу, коли молоко, що надходить у теплообмінник пастеризації приблизно за 5°C, нагрівається до температури вище 72°C, а потім знову охолоджується до 5°C, перш ніж потрапити до інших етапів обробки.
Вибір правильної технології для задоволення потреб підприємства
Невеликі молочні заводи потребують дуже надійних чиллерів, здатних забезпечити необхідне охолодження з високою точністю з метою задоволення потреб, описаних в попередньому розділі.
Крім того, необхідні охолоджувачі в діапазоні потужності, що відповідає розміру підприємства та можливостям технологічного обладнання в ньому і, нарешті, чиллери, які також можуть забезпечити високу енергоефективність, оскільки будь-який бізнес повинен стежити за оперативними витратами.
Зміна навантаження
Проекти в сегменті харчових продуктів, що вимагають охолодження промислового обладнання, зазвичай характеризуються вимогами постійних навантажень протягом року. Але це не означає, що чиллер працюватиме в однакових умовах протягом усього року. Фактично, для гарантування що запит в навантаженні в проектах харчового виробництва постійно задовольняється, чиллери розробляються для забезпечення належної охолоджуючої потужності в найгірших робочих умовах для конкретного кліматичного регіону (проектні умови). В той же час як запит на навантаження є постійним протягом року, температура навколишнього середовища не завжди однакова протягом року або навіть протягом дня.
Таким чином, чиллер повинен мати можливість забезпечити необхідну потужність у проектних умовах, але більшу частину року працюватиме за інших (більш сприятливих) зовнішніх температурних умов, ніж ті, які вказані як проектні, що вимагатиме від охолоджувача працювати з частковими навантаженнями протягом більшого часу. Саме тому інверторна технологія може бути важливою на об’єктах, подібних до описаного
Моніторинг
Таким чином, моніторинг продуктивності чиллерів настільки ж важливий, як і інверторна технологія. Це допомагає знизити витрати та зробити всю кондиціонерну систему енергоефективною та надійною. Насправді моніторинг дозволяє не тільки реалізувати стратегії енергоефективності на основі спостереження за реальними даними, але й дозволяє планувати профілактичне обслуговування.
Новий інверторний чиллер малої потужності на холодоагенті R-32
У вищезазначеному випадку, нова серія інверторних чиллерів малої потужності на холодоагенті R-32 є оптимальним та надзвичайно цінним вибором.
Цей чиллер із спіральним компресором та повітряним охолодженням забезпечує холодильну потужність в діапазоні від 16 кВт до 90 кВт, зберігаючи при цьому компактні розміри блоків, незалежно від обраної системи.
Цей чиллер розроблений в версії для роботи тільки на охолодження і призначен для роботи в діапазоні температур навколишнього середовища від –20°C до 45°C у стандартній комплектації та до 52°C з додатковим високотемпературним комплектом.
Серед непересічних функцій, що пропонуються в стандартній комплектації цієї серії чиллерів можна відмітити спіральні компресори з інвертором постійного струму розробки компанії Daikin, високоефективні вентилятори з інвертором постійного струму також власної розробки Daikin з можливістю вибору безшумного режиму, а також комплект інверторних насосів постійного струму як з низьким, так і з високим показником підйому.
Завдяки такого роду компонентам, інверторний чиллер малої потужності представляє собою повноцінну серію інверторних систем та забезпечують ідеальне застосування цієї серії для проектів, де необхідна робота блоків за умов часткового навантаження протягом більшої частини свого експлуатаційного часу, допомагаючи кондиціонерній системі забезпечувати саме те, що необхідно, незважаючи на можливість змін в умовах роботи протягом її експлуатації. Це важливо для підвищення енергоефективності кондиціонерної системи.
Що стосується комунікаційних можливостей та моніторингу, виробник Daikin протягом довгого часу працював над розширенням пропозиції найсучасніших функцій цієї серії.
Засоби інтелектуального керування зазначеною серією чиллерів спеціально розроблені для досягнення найвищого рівня продуктивності та гнучкості системи, а також дозволяють легко встановлювати послідовність роботи інверторних чиллерів малої потужності у випадку, коли це необхідно для проекту, як рішення для покращеного керування в умовах зміни рівня робочого навантаження.
Інверторний чиллер малої потужності на холодоагенті R-32 також може взаємодіяти з будь-якою зовнішньою системою керування будівлею BMS і може бути легко підключений до сервісу Daikin on Site, віддаленого моніторингу та оптимізації роботи системи в рамках власної хмарної платформи Daikin, яка забезпечує повний контроль за роботою чиллера за допомогою детального моніторингу, онлайн-усунення несправностей сигналізації та дистанційного керування.
Ця серія також характеризується розширеною можливістю підключення до інтернету через механізм Інтернет Речей (Internet of Things – IoT). Завдяки цьому можна використовувати спеціальний застосунок Mobile Configuration App для забезпечення надзвичайно простого і швидкого введення системи в експлуатацію.
Джерело: DAIKIN APPLIED EU
/
Переклад: ЛІКОНД