Компанія Edeka Rhine-Ruhr знову поклалася на експертизу компанії Hoval в опаленні, вентиляції та охолодженні для свого нового центрального складу в Обергаузені (Німеччина). Децентралізована кліматична система повністю доступна з даху та ідеально підходить для зберігання продуктів.
У вересні 2021 року Edeka запросила гостей на урочисте відкриття свого нещодавно побудованого центрального складу в Обергаузені. Проект був завершений навесні 2022 року, тоді ж склад бакалії також переїхав у завершений зал OPM на новому майданчику, де працювало понад 800 людей. OPM означає Order Picking Machinery, автоматизовану систему зберігання та комплектування замовлень. Ультрасучасний зал займає площу 16 000 м² і має висоту 24 метри. Він оснащений системою вентиляції та кондиціювання повітря від Hoval.
Доступ через дах для зручності обслуговування в автоматичному складі
Вирішальним фактором для Edeka Rhine-Ruhr була вимога про те, що вся технічна інфраструктура має бути доступною з даху. «Весь зал оснащений автоматичною конвеєрною системою. Отже, було важливо, щоб технічне обслуговування, ремонт і будь-які заміни компонентів проводилися ззовні, і щоб агрегати лише мінімально виступали зі стелі в зал», – пояснює менеджер сегменту Hoval Michael Wiska, який співпрацює з Edeka протягом кількох років. Hoval і Edeka працюють над оптимальним кліматичним рішенням з доступом до обладнання з даху з 2011 року. Геніальне загальне рішення, випробуване та оптимізоване у попередніх невеликих проектах, тепер використовується на великому будівельному майданчику в Обергаузені. Спеціальна конструкція даху та спеціальні версії установок RoofVent® означають, що нікому не потрібно заходити на склад для технічного обслуговування та ремонту. Таким чином поточні складські операції не перериваються.
Постійні температури для складу для зберігання харчових продуктів
Michael Wiska пояснює, чому RoofVent® ідеально підходить для зберігання харчових продуктів: «У залі завжди існує температурна стратифікація. З висотою приміщення 24 метри різниця між верхом і низом може становити від 10 до 15 градусів, що буде проблемою в харчовому секторі. Завдяки Air-Injector наші установки RoofVent® забезпечують швидкий і рівномірний розподіл температури по всьому об’єму залу».
У залі OPM 10 блоків RoofVent® RC поділені на дві зони керування. Можна встановити дві окремі температурні зони, різні режими роботи та тижневі програми, які потім запускаються автоматично. Якщо будь-який блок у зоні керування потребує технічного обслуговування або виходить з ладу, інші блоки продовжують працювати. Це гарантує постійний рівень температури по всьому об’єму залу та забезпечує оптимальні умови зберігання.
Завдяки двотрубній системі склад Edeka може перемикатися між літнім та зимовим режимом роботи. В опалювальний сезон по трубах тече гаряча вода, а влітку холодна. «Також використовується free cooling, — додає Michael Wiska: — Якщо на вулиці холодніше, ніж у залі, замість механічного охолодження просто використовується прохолодне зовнішнє повітря». Це економить ресурси, що має сенс з економічної та екологічної точки зору. Те саме стосується ефективної рекуперації енергії для утилізації енергії з відпрацьованого повітря та припливу свіжого повітря крізь високопродуктивні пластинчасті теплообмінники.
Edeka і Hoval – багаторічні партнери
У цьому проекті була використана ще одна перевага децентралізованого кондиціонування – гнучкість, яку пропонує модульна конструкція. У систему легко інтегрувати додаткові пристрої, якщо вимоги в залі змінюються, наприклад, якщо збільшена кількість конвеєрних стрічок створює більше теплове навантаження. На даний момент встановлені 20 агрегатів RoofVent®, але підготовка до монтажу ще 20 була здійснена на етапі будівництва.
Джерело: HOVAL
/
Переклад: ЛІКОНД