Франція / Сполучені Штати: Міжнародний Інститут Холоду IIR та Американська Асоціація Інженерів в Галузі Опалення, Охолодження та Кондиціювання Повітря ASHRAE присвятили останній рік розробці та затвердженню спільних визначень п’яти найчастіше використовуваних холодильних понять і термінів.
Після тривалих обговорень обидві організації домовилися про термінологічні визначення для Кулінгу, Рефрижерації, Чиллінгу , Фрізінгу та Холодильного ланцюжку.
З метою уникнення плутанини, офіційною термінологією є:
Кулінг (Cooling)
- Видалення тепла, що зазвичай призводить до зниження температури та / або зміни фази.
- Зниження температури.
"Для забезпечення систематичності та послідовності, дуже важливим є усунення існуючих відмінностей в термінології між IIR і ASHRAE", пояснює Jean-Luc Dupont, керівник відділу науково-технічної інформації Інституту IIR. "Наразі для нас надзвичайно актуально досягти ще більшої гармонізації на міжнародному рівні через затвердження універсальних технічних визначень".
Рефрижерація (Refrigeration)
- Охолодження простору, речовини або системи для зниження та / або підтримки її температури нижче температури навколишнього середовища (видалене тепло відкидається за більш високої температури).
- Штучне охолодження
Чиллінг (Chilling)
- Охолодження речовини без її замороження
Фрізінг (Freezing)
- Фазова зміна, тобто перехід рідини або рідинного вмісту речовини до твердого стану, зазвичай завдяки охолодженню
Холодильний ланцюжок (Cold Chain)
- Низка заходів та технічних засобів (обладнання), що застосовуються для підтримки продукту в межах визначеного низькотемпературного діапазону від лану до столу (від збору врожаю / виготовлення до споживання).
Науково-технічна рада Інституту IIR офіційно підтримала нові визначення 8 лютого поточного року, і закликала всі національні та регіональні організації та асоціації схвалити та поширити їх.