Удосконалений холодильний ланцюжок може вдвічі скоротити харчові відходи

Удосконалений холодильний ланцюжок може вдвічі скоротити харчові відходи

17.06.2024 / Новини індустрії
Прослухати статтю

СПОЛУЧЕНІ ШТАТИ: За результатами нещодавнього дослідження, покращене безперервне дотримання оптимальної холодної температури при зберіганні та транспортуванні харчових продуктів може заощадити майже половину з 1,3 мільярда тонн їжі, що викидається щороку в усьому світі.

Новий звіт Мічиганського Університету виявив, що майже половина харчових відходів, близько 620 мільйонів тонн, може бути усунена за допомогою оптимальної роботи холодильного ланцюжка постачання харчових продуктів у всьому світі.

В той же час, відповідно до дослідження, опублікованого в рецензованому виданні Environmental Research Letters, оптимізовані холодильні ланцюжки постачання харчових продуктів можуть скоротити викиди парникових газів, пов’язаних з харчовими відходами, на 41% у всьому світі.

За даними Продовольчого та Сільськогосподарського Департаменту ООН, приблизно третина харчових продуктів, що виробляється у світі щороку, викидається, тоді як приблизно 800 мільйонів людей страждають від голоду. Відповідно до дослідження, у багатьох ситуаціях застосування більш локалізованих і менш індустріалізованих ланцюжків постачання продуктів харчування ‘від ферми до столу’ може забезпечити економію їжі, порівняну з оптимізованими холодильними ланцюжками.

Згідно з дослідженням, країни Африки на південь від Сахари та Південна та Південно-Східна Азія мають найбільший потенціал для скорочення як втрат продовольства, так і пов’язаних з ними викидів парникових газів за рахунок покращення і розширення впровадження холодильного ланцюжка постачання харчових продуктів.

Південна та Південно-Східна Азія можуть стати свідками скорочення втрат харчових продуктів на 45% і пов’язаних з ними викидів парникових газів на 54% в разі відповідного сценарію застосування холодильного обладнання. Дослідження також показує, що країни Африки на південь від Сахари мають величезний потенціал скорочення як для втрат їжі (47%), так і для викидів парникових газів (66%) за умови оптимізації транспортування і зберігання продуктів харчування.

Нове дослідження Мічиганського Університету зосереджено на втратах їжі на етапі постачання продуктів харчування після збору врожаю до закладів роздрібної торгівлі, та не розглядає втрати продуктів на фермах або в домашніх умовах.

Звіт охоплює парникові гази, що викидаються підчас виробництва харчових продуктів, і не включає викиди, пов’язані з охолодженням та іншими операціями в ланцюжку постачання, а також викиди від харчових відходів на звалищах.

Дослідження доводить, що найбільш реальна можливість зменшити втрати продовольства в менш індустріалізованих економіках – це ланцюжок постачання харчів між фермою та споживачем. У Північній Америці, Європі та інших промислово розвинених регіонах більшість втрат їжі відбувається на рівні домогосподарств.

Наукові результати показують, що на м’ясо припадає понад 50% викидів парникових газів, пов’язаних з втратою їжі, незважаючи на те, що м’ясо становить менше 10% глобальних втрат харчових продуктів за вагою. Згідно з дослідженням, оптимізоване охолодження м’яса може призвести до усунення понад 43% викидів парникових газів, пов’язаних із втратою м’яса.

На відміну від попередніх досліджень на цю тему, дослідники Мічиганського Університету порівняли переваги глобалізованих, технологічно передових холодильних ланцюжків постачання продовольства з перевагами локалізованих систем харчування ‘від ферми до столу’.

“Гіперлокалізовані харчові системи призвели до менших втрат їжі, ніж оптимізовані глобальні холодильні ланцюжки постачання харчових продуктів”, зазначає провідний автор Aaron Friedman-Heiman, студент магістратури Школи Навколишнього Середовища та Сталого Розвитку при Університеті та Школи Бізнесу Ross. “Результати допомагають кількісно оцінити цінність збереження та підтримки місцевих харчових ланцюгів”.

Для дослідження науковці розробили інструмент аналізу втрат харчових продуктів з метою оцінки, яким чином покращений доступ до холодильного ланцюжка може вплинути на втрату продовольства та пов’язані з нею викиди парникових газів для семи типів харчових продуктів у семи регіонах. Використовувалися дані Продовольчого та Сільськогосподарського Департаменту ООН та інших джерел.

Завдяки моделюванню втрат харчових продуктів на кожному етапі ланцюжка постачання, дослідження підкреслює, де холодильний ланцюг можна оптимізувати для зменшення втрат харчових продуктів і викидів. Дослідники проаналізували наслідки переходу від поточного стану холодильних ланцюжків різної якості в усьому світі до оптимізованої системи, що визначається як система з високоякісним охолодженням на всіх етапах.

За оцінками дослідників, погана інфраструктура холодильного ланцюжка може бути причиною глобальних втрат продовольства до 620 мільйонів метричних тонн щорічно, що призводить до викидів 1,8 мільярдів тонн еквівалента вуглекислого газу і дорівнює 28% щорічних викидів парникових газів у США.

Науковці вважають, що їх адаптивний і простий у використанні інструмент стане в нагоді всім, хто бере участь у ланцюжку постачання харчових продуктів, включаючи фермерів, роздрібних торговців харчовими продуктами, урядові кола і неурядові організації.

Джерело: Science Daily / Переклад: ЛІКОНД

Отримайте інформаційну підтримку
офіційного дистриб'ютора Daikin в Україні

Знайдіть дилера Daikin в вашому регіоні, отримайте умови продажу, сервісу та обслуговування

Завантажте актуальні каталоги обладнання Daikin та Hoval