Відновлення бізнесу після COVID-19

Відновлення бізнесу після COVID-19

03.06.2020 / Опубліковано в Новини індустрії

Підприємства поступово відкриваються після карантину, але з коронавірусом ще все-таки не завершено. Нам всім потрібно усвідомлювати ризики для вживання відповідних заходів.

Надзвичайна ситуація з COVID-19 суттєво вплинула на наше суспільство та способи нашого життя. Обмежувальні заходи щодо соціальної та економічної діяльності, впроваджені урядами по всьому світу для уповільнення поширення вірусу SARS-CoV-2, буквально зупинили глобальну економіку.

Дещо про локдаун

З початку спалаху коронавірусу майже все глобальне населення зазнало певної форми стримувальних заходів. Близько 4,2 млрд. людей або 54% ​​світового населення, що становить майже 60% світового ВВП, зазнали повних або часткових обмежень через надзвичайну ситуацію з COVID-19 (*).

Однак у ці дні багато країн, хоча з різними термінами, перейшли до нової фази карантину і поступово відновили свою економічну діяльність, відкривши навіть магазини, ресторани, спортзали і торгові центри.

Звичайно, це чудова новина. Але хоча це важливий крок для відновлення світової економіки, важливо усвідомлювати факт, що коронавірус все ще з нами і ми мусімо мати з ним справу в подальшому.

Конкретніше, хоча такі заклади, як ресторани, бари, тренажерні зали та багато інших знову відкриваються для публіки, власникам бізнесів та відвідувачам важливо знати, що люди все ще ризикують підхопити вірус під час перебування у багатолюдних приміщеннях.

Важливо усвідомлювати ризики для ужиття відповідних заходів

Одноразове чхання або кашель можуть містити до 200 млн. вірусних частинок. За короткий час, людина може отримати тисячу віріонів, що достатньо для захворювання. Вірусне навантаження зараженої людини може змінюватися. Найбільші та найважчі краплі падають майже одразу на землю, а інші можуть залишатися у повітрі, легше поширюючись у приміщенні та досягаючи кожної точки приміщення (**).

Все це чітко пояснює, як можна легко заразитися вірусом у багатолюдних приміщеннях із поганою вентиляцією. Так може трапитись, наприклад, в офісі, громадському транспорті або ресторані, що зазвичай не мають розвинених систем вентиляції (***). Поява крапельок підчас розмови становить великий ризик, особливо у випадку безсимптомного позитивного індивіда.

Випадок у китайській ресторації

Все це пояснює нещодавнє дослідження під назвою "Докази ймовірної передачі аерозолю SARS-CoV-2 в ресторації з поганим провітрюванням". Вищезгадане дослідження показує, як безсимптомний індивід, позитивний на SARS-CoV-2, інфікував дев'ять інших людей, що сиділи в ресторації з дуже низьким рівнем вентиляції. Насправді, тематичне дослідження в китайській ресторації показує, що рівень вентиляції там був від 2,7 до 3,7 м³ / год на людину, що в 10 - 15 разів нижче показника вентиляції, рекомендованого більшістю органів влади та професійних асоціацій.

Дослідження вказує на те, як вентиляційні системи та достатня швидкість обміну повітря можуть бути важливим ресурсом для очищення внутрішнього середовища від забруднень – включаючи віруси - в приміщенні, як ресторація, завдяки виведенню повітря з приміщення та постачанню відфільтрованого повітря з зовнішнього середовища. Це важливо, оскільки за потрапляння в середину будинку людини, позитивної на SARS-CoV-2, єдиний спосіб мінімізувати можливість зараження інших мешканців – очищення повітря в приміщенні за допомогою вентиляційних систем. Насправді такі системи роблять великий внесок у зниження концентрації SARS-CoV-2 у повітрі, а отже, і ризику передачі інфекції між людьми.

Як висновок, ми повинні усвідомлювати ризики, пов'язані з проведенням часу в переповнених приміщеннях, але це не повинно заважати нам жити своїм життям, оскільки нам, мабуть, доведеться жити з вірусом, поки вакцина не буде доступна. Це означає, що ми повинні усвідомлювати ризики, щоб мати можливість уникнути хвороби за допомогою запобіжного заходу.

Важливість систем вентиляції

Використання вентиляційних систем у приміщеннях, таких як ресторації, бари, магазини, офіси та тренажерні зали, представлено як ефективне рішення для захисту людей від поширення SARS-CoV-2 під час цієї пандемії, коли власники підприємств мають розглядати вентиляцію як запобіжний захід для захисту як свого бізнесу, так і своїх клієнтів.

Але вентиляційні системи потрібно використовувати правильно, щоб вони були ефективними.

Чистка та обслуговування

Звичайно, для отримання максимальної користі від використання системи вентиляції, важливо провести належні заходи з обслуговування, чим забезпечити правильну роботу обладнання.

Інший важливий аспект пов'язаний із рівнем фільтрації зовнішнього повітря, що вентиляційні системи можуть гарантувати. Оскільки ми бажаємо запобігти потраплянню зовнішніх забруднювачів в середину приміщення підчас процесу обміну повітря, надзвичайно важлива адекватна фільтрація та очищення зовнішнього повітря вентиляційними системами.

І нарешті, обмін повітрям.

Існує тісна кореляція між частотою вентиляції та можливістю зараження. Це означає, чим вище частота вентиляції за годину в приміщенні, тим нижча можливість зараження мешканців.

Кореляція між частотою вентиляції та можливістю інфікування

Явище чітко висвітлено у дослідженні "Кореляція вірогідності зараження на COVID-19 з частотою вентиляції в обмежених приміщеннях: дослідження, засноване на рівнянні Wells-Riley"(****). Документ зокрема зазначає: коли безсимптомний носій інфекції, що не визначений як підтверджений хворий на COVID-19, потрапляє у загальнодоступний простір, існує 2% ймовірність зараження за умов загальної частоти вентиляції (500-2500 м3/год). Якщо розглянути випадок ресторації, наприклад, де люди зазвичай проводять від 2 до 4 годин, відомо, що для збереження вірогідності зараження між відвідувачами на рівні 1%, необхідно 2,4 ACH/год (заміна повітря на годину), якщо відвідувачі не мають масок. У випадку наявності масок, достатньо 0,6 ACH/год. Звичайно, щоб зберегти ймовірність зараження ще нижчою, потрібні частіші ACH.

Отже, як тільки безсимптомний носій інфекції потрапляє у загальнодоступний простір, ризик зараження для інших мешканців досить високий, якщо в будівлі немає належної вентиляції або взагалі ніякої. Тому, вельми важливо переконатися, що система вентиляції має належний розмір і може забезпечити оптимальну частоту обміну повітря на годину.

Посилання:

(*)"Світ локдауну", https://www.iea.org/reports/global-energy-review-2020/context-a-world-in-lockdown
(**) "Знання та уникнення ризиків", https://www.erinbromage.com/post/the-risks-know-them-avoid-them
(***) "Балансування дебати аеролізації навколо SARS-CoV-2", https://doi.org/10.1016/j.jhin.2020.05.014
"Свідчення можливої аерозольної передачі SARS-CoV-2 в недостатньо вентильованій ресторації" , https://doi.org/10.1101/2020.04.16.20067728
(****) "Кореляція вірогідності зараження на COVID-19 з частотою вентиляції в обмежених приміщеннях", https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.21.20072397v1

Джерело: DAIKIN APPLIED EU / Переклад: ЛІКОНД

Отримайте інформаційну підримку дістріб`ютора

Знайдіть дилера в вашому регіоні, отримайте умови продажу, сервісу та обслуговування

Завантажте актуальні каталоги обладнання Daikin та Hoval

Daikin виводить на ринок новий підлоговий внутрішній блок Perfera Floor C/FVXM-A

Докладніше