Le Panoramic
Мультизональна система Daikin VRV на базі теплового насоса, розроблена спеціально для холодних умов, дозволила заощадити 28% енергії в одній з альпійських ресторацій у Франції, що призвело до зниження рахунків за електроенергію для компанії на 15%.
Ресторація Le Panoramic розташована біля підніжжя льодовика Grande Motte у містечку Tignes у французьких Альпах на висоті 3032 м.
У 2011 році шеф-кухар Jean-Michel Bouvier відкрив для лижників ресторацію з панорамним оглядом на схили та витонченою кухнею. Ресторація площею 800 м2 працює 10 місяців на рік. Враховуючи його унікальне розташування, зовнішні температури можуть бути дуже низькими, тому створення комфортних умов для персоналу та клієнтів має вирішальне значення.
Ресторація знаходиться в одній будівлі зі станцією фунікулера на льодовику і опалювалася гідроакумуляторною системою, що нагрівала 40 000 літрів води до 60°C вночі або в непікові години дня, забезпечуючи тепло за допомогою двох блоків обробки повітря.
На жаль, через 30 років система стала ненадійною, з частими поломками та постійними витоками води з резервуарів. Фахівець Veolia Water Technologies (EHCM), що керує курортними закладами для клієнта STGM (Société des Téléphériques de la Grande Motte), запропонував замінити його системою опалення на поновлюваних джерелах енергії.
Veolia вперше запропонував встановити тепловий насос типу повітря-вода в технічному приміщенні фунікулера. Ідея полягала в тому, щоб брати тепло, що виробляє частина системи, і використовувати його для опалення ресторації. Однак було вирішено, що це може охолодити повітря в технічному приміщенні аж до ступеню пошкодження залізничного обладнання.
Натомість установник Ventimeca запропонував ще два варіанти: замінити існуючу систему на ідентичну або повністю електричну систему теплового насоса повітря-вода Daikin VRV. Хоча передбачалося, що варіант Daikin буде більш ефективним і заощадить гроші в довготерміновій перспективі в порівнянні з прямою заміною, компанії Daikin France і Ventimeca спочатку мали продемонструвати роботу обладнання в екстремальних умовах.
Системи VRV регулярно встановлюються в офісах, готелях, рестораціях і барах, магазинах і громадських будівлях. Для Le Panoramic компанія Daikin запропонувала використовувати свою систему VRV, розроблену спеціально для холодних умов: VRVIII-C, що може забезпечити ефективний обігрів, навіть коли зовнішня температура опускається до -25°C.
У системі використовується двоступенева технологія стиснення для забезпечення більш високого тиску, що призводить до підвищення теплоємності та покращення енергозбереження за умов низьких зовнішніх температурах. Фактично, VRVIII-C забезпечує коефіцієнт COP понад 3,0 за -10°C (до 3,8 для системи 10HP). Тому річні витрати на електроенергію значно нижчі, ніж у стандартного теплового насоса VRV.
Крім того, VRVIII-C має на 130% більшу теплоємність порівняно зі стандартною системою VRV за подібних умов і може досягати температури нагріву 40°C, що на 50% швидше. Час відтаювання також набагато швидше – всього чотири хвилини – вдвічі менше, ніж у стандартної системи, що забезпечує більш стабільну температуру в приміщенні та значно покращений рівень комфорту.
Оператор Ventimeca встановив систему VRVIII-C в іншій високогірній ресторації кілька місяців тому, що переконало компанію Veolia, що вона також буде ефективною для Le Panoramic. Зовнішній блок VRV, встановлений на платформі, підвішеній під терасою ресторації, обслуговує вісім внутрішніх блоків: п’ять стельових касет, два настінних блоки та один підвісний блок на стелі.
Опалення приміщень потрібне лише з 8:00 ранку до 6:00 вечора, коли лижна станція відкрита, а поза цим часом у будівлі підтримується мінімальна температура. Система VRVIII-C забезпечує необхідний рівень комфорту протягом 95% часу, а резервний електричний обігрівач і кондиціонер використовуються лише в найхолодніші дні. Все контролюється системою управління будівлею, що також може вмикати резервний нагрів, якщо виникне проблема з блоком VRV.
Інсталяція була додатковою проблемою, оскільки було непрактично використовувати фунікулер для транспортування обладнання на місце та з місця, а персонал також повинен був акліматизуватися до роботи на великій висоті. Було вирішено, що все нове обладнання та частини старої системи будуть доставлені та вивезені на гелікоптері, тоді як команда базуватиметься на місці на час встановлення.
Veolia, що дистанційно керує системою клімат-контролю ресторації зі своїх офісів, що знаходяться нижче на горі, відстежувала споживання енергії протягом шістнадцяти місяців після встановлення. Це продемонструвало, що кліматичне рішення VRVIII-C споживало на 28% менше електроенергії (173 722 кВт-год) на рік, ніж попередня система. Виходячи з середніх витрат на електроенергію, оператор заощадив €5755 на рік (15%) на рахунках за електроенергію.
Можливо, найважливіше те, що система працювала ідеально з моменту її встановлення, забезпечуючи комфортне середовище, що дозволяє клієнтам насолоджуватися захоплюючим видом на льодовик, насолоджуючись однією з найкращих кухонь, доступних у французьких Альпах.
- Призначення Ресторан
- Країна Франція